Zaczątek jest podstawą staropolskiej metody wyrastania ciasta drożdżowego, zaczerpniętą przez francuskich piekarzy bagietek oraz włoskich mistrzów pizzy z okolic Neapolu. Dzięki wieloetapowemu procesowi wyrabiania trwającemu 48 godzin jesteśmy w stanie otrzymać dobrze napowietrzone, lekkie i aromatyczne ciasto, stanowiące doskonałą scenę kulinarną dla najlepszych włoskich serów i wędlin.
Zapraszamy Was do spróbowania pierwszej pizzy w mieście z zaczątka, który pieczołowicie przygotowujemy z włoskiej mąki, drożdży, wody i soli. Wiemy dokładnie ile czasu potrzeba ciastu na dojrzewanie i wyrastanie, a podczas każdego z tych etapów dbamy o odpowiednią temperaturę i hydratację.
Włoskiej podróży dopełnią sprowadzane składniki i wybór ciast w stylu neapolitańskim oraz rzymskim. Zachęcamy do zgłębienia tajemnicy Zaczątka!
Serwujemy pizzę na cieście neapolitańskim.
Miłośnikom kunsztu wyjątkowego ciasta przypadnie go gustu typ neapolitański — miękka, cienka z dużymi, wyrośniętymi brzegami oraz charakterystycznymi cętkami.
Ciasto z charakterystycznymi tygrysimi cętkami oraz wyrośniętymi brzegami.
Włoskie wędliny: Bresaola punta d'annca, Nduja, Salami Spianata Piccante.
Ser mozarella di buffala D.O.P., Gorgonzola D.O.P. Grana Padano D.O.P.
Wieloetapowy, pracochłonny proces tworzenia ciasta.
Świeże warzywa z podkrakowskich eko-upraw.
Składniki nieobciążające żołądka i niepowodujące wzdęć.
Ze względu na "mokry" charakter tej pizzy jedzenie jej nożem i widelcem może nie być najwygodniejsze. Oryginalnym włoskim sposobem jedzenia placka jest zwinięcie go w pół składnikami do środka i zaczęcie od narożnika. Na bardziej popularne w naszych stronach Pokrojone trójkąty też jest dobry sposób. Wystarczy zawinąć boki do środka a za nimi opadającą końcówkę/szpic.
To zależy od jakości składników i sposobu wykonania. Wybierając gotowy, mrożony wyrób w markecie możemy spodziewać się wielu dodatków podtrzymujących świeżość lub ulepszaczy smaku. Również placek z baru typu fast food może okazać się ciężkostrawny jeśli użyto dużej ilości drożdży, by przyspieszyć proces wyrastania, podana z dużą ilością sosu.
Jaka więc powinna być zdrowa pizza? Dojrzewająca w niskiej temperaturze 48h, z pomidorami zamiast sosu, najwyższej jakości mięsem i świeżymi dodatkami warzywnymi. Podana z kroplą oliwy z oliwek i naturalnymi ziołami.
Poniedziałek — niedziela: 12:00 - 22:00
© Zaczątek s.c. Wszystkie prawa zastrzeżone.
e-mail: pizza@zaczatek.pl
tel: +48 450 100 505