Tu zaczyna się pizza.

Zaczątek jest podstawą staropolskiej metody wyrastania ciasta drożdżowego, zaczerpniętą przez francuskich piekarzy bagietek oraz włoskich mistrzów pizzy z okolic Neapolu. Dzięki wieloetapowemu procesowi wyrabiania trwającemu 48 godzin jesteśmy w stanie otrzymać dobrze napowietrzone, lekkie i aromatyczne ciasto, stanowiące doskonałą scenę kulinarną dla najlepszych włoskich serów i wędlin.

Dołącz do newslettera!

Bądź na bieżąco z nowościami i promocjami.

O nas

Zapraszamy Was do spróbowania pierwszej pizzy w mieście z zaczątka, który pieczołowicie przygotowujemy z włoskiej mąki, drożdży, wody i soli. Wiemy dokładnie ile czasu potrzeba ciastu na dojrzewanie i wyrastanie, a podczas każdego z tych etapów dbamy o odpowiednią temperaturę i hydratację. 

Włoskiej podróży dopełnią sprowadzane składniki i wybór ciast w stylu neapolitańskim oraz rzymskim. Zachęcamy do zgłębienia tajemnicy Zaczątka! 

Co powinieneś wiedzieć o cieście?

Serwujemy pizzę na cieście neapolitańskim.

CIASTO TYPU NEAPOLITAŃSKIEGO

Miłośnikom kunsztu wyjątkowego ciasta przypadnie go gustu typ neapolitański — miękka, cienka z dużymi, wyrośniętymi brzegami oraz charakterystycznymi cętkami. 

Prawdziwa NAPOLETANA

Ciasto z charakterystycznymi tygrysimi cętkami oraz wyrośniętymi brzegami.

Sezonowane wędliny DOP

Włoskie wędliny: Bresaola punta d'annca, Nduja, Salami Spianata Piccante.

Regionalne włoskie sery 

Ser mozarella di buffala  D.O.P., Gorgonzola D.O.P. Grana Padano D.O.P.

48-godzinne dojrzewanie

Wieloetapowy, pracochłonny proces tworzenia ciasta.

Warzywa z eko-upraw 

Świeże warzywa z podkrakowskich eko-upraw. 

Pizza lekkostrawna

Składniki nieobciążające żołądka i niepowodujące wzdęć.

Jak jeść neapolitanę?

Ze względu na "mokry" charakter tej pizzy jedzenie jej nożem i widelcem może nie być najwygodniejsze. Oryginalnym włoskim sposobem jedzenia placka jest zwinięcie go w pół składnikami do środka i zaczęcie od narożnika. Na bardziej popularne w naszych stronach Pokrojone trójkąty też jest dobry sposób. Wystarczy zawinąć boki do środka a za nimi opadającą końcówkę/szpic.

Czy pizza jest zdrowa?


To zależy od jakości składników i sposobu wykonania. Wybierając gotowy, mrożony wyrób w markecie możemy spodziewać się wielu dodatków podtrzymujących świeżość lub ulepszaczy smaku. Również placek z baru typu fast food może okazać się ciężkostrawny jeśli użyto dużej ilości drożdży, by przyspieszyć proces wyrastania, podana z dużą ilością sosu. 


Jaka więc powinna być zdrowa pizza? Dojrzewająca w niskiej temperaturze 48h, z pomidorami zamiast sosu, najwyższej jakości mięsem i świeżymi dodatkami warzywnymi. Podana z kroplą oliwy z oliwek i naturalnymi ziołami.

Menu

Zamów i odbierz osobiście lub wybierz dostawę za pomocą Uber, Glovo, pyszne.pl.
450 100 505


Odwiedź nas w lokalu!


Godziny otwarcia:

Poniedziałek — niedziela: 12:00 - 22:00



© Zaczątek s.c. Wszystkie prawa zastrzeżone.

e-mail: pizza@zaczatek.pl

tel: +48 450 100 505

Polityka Prywatności

Dołącz do Newslettera

Close